İstanbul Tarih ve Kültür Derneği'nden Ahlat Çıkarması

Kategori: OKMİMY PROJESİ - Tarih: 29 Mart 2018 11:16
İstanbul Tarih ve Kültür Derneği'nden Ahlat Çıkarması

İstanbul Tarih ve kültür Derneği ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen "Osmanlı Kültürel Mirası İzinde Medeniyetimize Yolculuk" projesi kapsamında 25 kişilik ekip Ahlat'ın tarihi mekanlarını gezdi.

Bitlis'in Ahlat ilçesinde ilk olarak Abdurrahman Gazi Türbesi'ni ziyaret eden ekip daha sonra Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak ta adlandırılan Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı ziyaret etti.


İlçeye ilk defa gelen öğrenciler abidevi mezar taşları karşısında şaşkınlıklarını gizleyemezken, bol bol fotoğraf çektiler.


Ziyaret sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Tarihçi-Yazar ve İstanbul Tarih ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Akkurt, Osmanlı kültürel mirasının evveliyatında Selçuklu'dan tevarüs eden bir medeniyet üzerine yükseldiğini belirterek, "Dernek olarak organize etmiş olduğumuz Osmanlı Kültürel Mirası İzinde Medeniyetimize Yolculuk projesi kapsamında 7 ayda 5 ayrı branşta seminer, saha çalışması ve kitap okumalarla birlikte toplam 15 program gerçekleştirdik. Bugün bu projenin kapanış toplantısı olan Ahlat Selçuklu Mezar Taşları ve kümbetler gezisiyle birlikte programımızı nihayete erdireceğiz. Bilerek Ahlat programımızı sona bıraktık çünkü Osmanlı kültürel mirası evveliyatında Selçuklu'dan tevarüs eden bir medeniyeti üzerine yükselmiştir. Bu topraklarda ki bizim en önemli tapu niteliğinde ki kaynaklarımızda Ahlat'ta ki bu geniş alanlara yayılmış mezar taşlarıdır. Onları bizzat yerinde görmek istedik ve bu minvalde buraya geldik. Projemizde toplamda 25 öğrencimiz yer almakta. Bunların bir çoğu üniversitelerin farklı branşlarında eğitim gören gençlerimizdir. İçlerinde Uluslararası öğrencilerimizde var. Yemen'den, Doğu Türkistan'dan gelen öğrencilerimizde var. Bu kapsamda Ahlat'ın özelliklerini ve güzelliklerini kitaplarda okumaktan ziyade yerinde zenginlikleriyle beraber görmek için buraya geldik" dedi.  


Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimari Restorasyon öğrencisi Esra Demirel, burada bulunmaktan dolayı çok heyecanlı olduğunu ifade ederek, "Buraya İstanbul Tarih Derneği'nin projesiyle ilk defa geldim. İstanbul Fatih Sultan Vakıf Üniversitesinde restorasyon okuyorum. Tarihi eserlere zaten bir ilgim var ve restorasyon okuyorum. Burada ki mezar taşlarını hakkında ise derneğimiz sayesinde bilgi sahibi oldum. Buraya gezi olduğunu öğrenince de gerçekten çok heyecanlandım. Burada olmaktan dolayı hem heyecanlıyım hem de çok mutluyum.  Burada olmanın benim için bir şans olduğunu düşünüyorum. Ayrıca burada ki motifler ve mezar taşları çok değerli. Bunlarla ilgili zaten çalışmalarımız mevcuttu, buraya gelip görmek çok daha farklı oldu. Aynı zamanda burada ki motiflerin fotoğraflarını çekip desenleri çini üzerinde uyuglamayı düşünüyoruz. Orada da ziyaretçilerimize göstereceğiz" dedi.



İhsan Nakipoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Yemenli Albaraa Taqiaddin: "Bu projeye Osmanlı mirasını ve tarihini tanımak için katıldım ve bazı güzel insanlarla tanıştım. Buraları çok beğendim. Yemen'e yakın bir tarihi var" dedi.

 
Kaynak : anadolu ajansı

http://www.istanbultarih.com/haberprint/istanbul-tarih-ve-kultur-dernegi-nden-ahlat-cikarmasi-10321.html